Norway-Gamle-Stavanger-0765a.jpg

Gamle Stavanger består av 73 gamle trehus som man finner i de koselige gater av byens best bevarte strøk. Husene er fra 1700-1800 tallet og de er alle vernet og restaurerte. I arkitekturvernåret 1975 ble gamle stavanger plukket ut som en by verd å bevare.

kk_2_4.jpg

Da de søte små husene i Gamle stavanger først ble bygget var de opprinnelig ment for sjøfolk, arbeidere og håndverkere som ville bosette seg i nerheten av havnen og den tidlige industrien Stavanger by hadde å by på rundt denne tiden. Den gangen var det vanlig å bo flere i et hus, og det kunne være mange som bodde i de små husene, imotsetning til hva det er i dag. Dette hadde sammenheng med at folk ikke var så rike som vi er nå. En annen ting som også har sammenheng med dette er at mange av husene i gamle stavanger er rødmalte på baksiden. I gamle dager var rødmaling billigere enn den hvite malingen, og dermed brukte man heller den for å spare penger. Forsidene derimot malte man ofte hvite fordi det var dette folk så når de gikk forbi.

I årene etter andre verdenskrig begynte man å planlegge at man skulle kvitte seg med trehusene i stavanger, og erstatte dem med nye moderne bygninger. Heldigvis for gamle stavanger var det en person som var imot dette. Hans navn var Einar Heden. Han var en arkitekt som mente man måtte bevare de gamle trehusene i Stavanger. I 1956 ble byrådet enige om å bevare noe av den gamle byen, og området som ble valgt ut er det vi i dag kaller gamle stavanger.

I dag er gamle stavanger en av de største turistattraksjonene vi har, og mange turister priser den opp i skyene og mener den er idyllisk og utrolig godt bevart. I tillegg til husene er det også mange flotte butikker, gallerier, museer (hermetikkmuseet), parker og statuer i området rundt gamle stavanger.


Kilder
http://en.wikipedia.org/wiki/Gamle_Stavanger
http://no.wikipedia.org/wiki/Gamle_Stavanger
http://www.rogalandsavis.no/bydelssider/eiganes_og_vaaland/article3693134.ece